Dutch fashionblog Indemode asked me to write some blogs about the theme: Time for yourself! Yeah I LIKE. I started my own Switch Off Movement, and…I am sure this will the the NEXT BIG thing! So Switch off!

Read the blogs here:

(Visual: Art by Kasey McMahon (Photos by Kevin Rolly) http://atypicalart.com)

BLOG 1. AANDACHT VOOR JEZELF:

BEWUSTWORDING

YOI AANDACHT VOOR JEZELF

Je kent hel wel. Een ‘heerlijk’ avondje voor jezelf. Je bent te gaar om gezond te koken en kruipt met een afhaalpizza en een bak tiramisu op de bank. Dikke sokken en een oversized trui, jouw avondje kan beginnen.

Besluiteloos zap je van het ene kansloze tv-programma naar de andere B-film. Niks waar je echt blij van wordt.  De telefoon gaat. Het is je lieve doch eenzame tante, waar je nu eigenlijk geen zin in hebt maar uit plichtsbesef neem je op. Tijdens een eindeloos getetter over familiedrama’s dwalen je gedachten af naar de prikbordberichten van vrienden op Facebook. Iedereen doet iets leuks en heeft een fantastisch leven. En jij zit thuis in je eentje op de bank. Als je tante eindelijk ophangt, blijkt tot overmaat van ramp dat de bak tiramisu leeg is en je er geen moment bewust van genoten hebt.

Komt dit gevoel van onrust en zelf medelijden je bekend voor? Mij wel en ik ben het zat. Ik besef me hoe erg mijn agenda bepaald wordt door telefoontjes, tv en social media. Vaak neem ik mezelf voor om een avondje voor mezelf in te vullen met verwenmaskers, lekker kokkerellen en goede arthouse films. Maar puntje bij paaltje ben ik op zo’n avond zo moe van het harde werken en alle andere verplichtingen en ‘dingen doen’ die ik mezelf opleg dat het een avondje apegapen wordt. En het niet de rust brengt waar ik zo aan toe ben.

Kortom het is tijd voor bezinning. Terug naar mezelf en de dingen die ik echt belangrijk vind in het leven. Maar ja hoe doe je dat? Ik neem me voor een week vrij te nemen en deze tijd heel bewust te besteden. Wordt het een zonnig vakantie-luieroord, een stedentrip of een yoga retraite? Nee ik sluit ik mij aan bij de zogenaamde Switch Off Movement, wat inhoudt dat ik vier dagen niet verbonden ben. Telefoon, tv, en computer uit en geen afspraken met vrienden of bekenden. Lees de volgende blog Aandacht voor jezelf 2 hoe ik dit heb aangepakt.

BLOG 2. AANDACHT VOOR JEZELF:

MY OWN SWITCH OFF MOVEMENT

YOI CONNECTED

In mijn vorige blogpost schreef ik over het bewustwordingsproces waarin ik mij realiseerde dat signalen van buitenaf zoals binnenkomende telefoontjes en emails te veel mijn agenda en gemoedstoestand bepalen. De hoogste tijd om mij aan te sluiten bij de zogenaamde ‘Switch Off Movement’. Vier dagen geen tv, internet, telefoon en geen afspraken met familie of vrienden. Niet verbonden zijn dus. Mijn voicemail en email auto-reply krijgen een zonnige ‘ik ben er niet’ groet en mijn agenda is leeg. De enige concessie die ik doe, is door met mijn moeder af te spreken dat mijn mobiel iedere avond een uur aan staat. Voor het geval van nood. Je weet natuurlijk maar nooit. ;) Maar ze mag dan alleen bellen, want ik check geen sms.

Tijdens een trend onderzoek dat ik verrichte in opdracht voor TrendsActive, voor de trend CONNECTED, kwam ik allemaal confronterende cijfers tegen. Waar het op neerkomt, is dat sinds de komst van de smartphone we allemaal wel een lichtelijke vorm van verslaving kennen. Tel de apps waarmee je kunt communiceren maar eens bij elkaar op, Whatsapp, sms, bellen, Facebook, Twitter, Linkedin, Skype, Viber en ga zo nog maar even door.

En zo word ik de eerste ochtend van mijn Switch Off Break wakker met het gezoom van mijn iPhone, die vandaag weliswaar in de flight modus (niet verbonden instelling) staat. Ik druk op snooze en voel de zorgwekkende drang om, nog in halve slaaptoestand, mijn mail en Facebook app te checken…Hoe erg is het eigenlijk met deze verslaving gesteld? Mijn volgende verslaving, cafeïne roept. Ik hijs me in mijn casual coffee to go outfit (lees soort pyama) en beland vredig met soya latte en croissant op een bankje op het plein. Om me heen is iedereen druk in de weer, auto’s, trams, fietsers, bussen. Vandaag doe ik daar even niet aan mee.

Een geweldige stapel houten fruitkistjes lacht me tegemoet. ‘Hallo wij zijn jou nieuwe kast’. Waarschijnlijk staan dit soort stapels hier dagelijks naast de Turkse groenteboer, maar vandaag lijkt alles in een ander daglicht te staan. Ik haast me repje naar huis. Mijn nieuwe kast verdient een mooie plek. Die waanzinnig mooie mint kleur verf gaat vandaag nog op de muur!

In mijn vorige twee blogposts schreef ik over het bewustwordingsproces waarin ik mij realiseer dat signalen van buitenaf, zoals o.a. binnenkomende telefoontjes en emails, te veel mijn agenda en gemoedstoestand bepalen. De hoogste tijd om mij aan te sluiten bij de zogenaamde ‘Switch Off Movement’.

BLOG 3 AANDACHT VOOR JEZELF:

PUINRUIMEN

YOI ANNOUK POST BLOG DUURZAME DESIGN

Puinruimen met behulp van fruitkistjes

Je kent ze wel,  van die deurtjes en lades die je maar beter dicht kan schroeven voordat er visite komt. Wat belachelijk veel zooi kan een mens verzamelen! En wat heb je er vervolgens aan als je het nooit gebruikt? Behalve ballast. Hup puimruimen dus! De vrolijke fruitkistjes die ik net op straat heb gescoord blijken multifunctioneel. Naast een grappige stapelkast voor bijvoorbeeld magazines, zijn ze een ideaal hulpmiddel voor het uitstallen en ordenen van je zooi voordat je het terug in de kast zet. Of beter, voordat de zooi binnenkort op marktplaats staat.

En zo zit eerste dag van mijn Switch Off break er al erop! Trots op mijn nieuwe mintgroene muur en zeer voldaan na deze opruimdrift.

Dag twee staat in het teken van aandacht! Aandacht voor mezelf en aandacht voor degenen die ik lief heb. Bij deze zogenaamde ‘vakantie’ hoort natuurlijk ook het versturen van ansichtkaarten. Ik koop mooie mintgroene effen kaarten en enveloppen en schrijf mijn vrienden en familie uitgebreid over mijn zomerverblijf in home-sweet-home. De vulpen die ik tijdens het grote opruimspektakel uit een oude etui hebt gevist, maakt schrijven ineens een subtiele bezigheid. Met aandacht, inktvlekken en mooie krullen in mijn letters.

Flow Co(m)motion?

YOI FLOWCOMOTION

Geen afspraken met vrienden en bekenden deze dagen. Maar, mijn wekelijkse yoga les bij ‘It’s Just Yoga’, wil ik echt niet missen. Yoga gaat over bewustwording en past perfect in deze break. Ik kom altijd helemaal tot rust in het zenachtige klaslokaal van het oude romantische schoolgebouw dat is gevestigd in hartje Jordaan. We beginnen en eindigen altijd met een kopje thee en een chitchat met de medeleerlingen. De sfeer is heerlijk en Talitha, de yoga docente, is een geweldig inspirerend persoon.

Omdat ik natuurlijk al bijna TWEE dagen met niemand gesproken heb, behalve met de groenteboer, zit ik na een ontspannen les lekker op de praatstoel. Ik raak in gesprek met Tess van Wegen. Tess geeft Feng Shui en spiritueel consult vanuit haar bedrijfje Flow Co(m)motion (haar site gaat in september online). Ik vertel haar dat ik tijdens deze Switch Off break totaal ontspannen ben, maar ja, voor hoe lang? Houd ik deze gedragsverandering vol? Tess haar filosofie spreekt me ontzettend aan. ‘In het proces van bewustwording wisselen ‘flow’ en ‘commotie’ elkaar af. Als je een bewuste keuze maakt lijkt het even stil te staan, je geniet ultiem en er ontstaat een ‘flow’. Maar deze nieuwe, diepere laag in je persoonlijke bewustzijn brengt je al snel bij een volgend punt. Zo komen er vanzelf nieuwe dilemma’s en levenslessen op je pad. De uitdaging is hoe daar mee om te gaan.

BLOG 4 AANDACHT VOOR JEZELF:

FLOW

In de vorige 3 posts heb ik geschreven hoe ik de eerste dagen van mijn ‘Switch Off Break’ heb beleefd. Vier dagen geen tv, internet, afspraken met vrienden en mijn telefoon uit! Echte “OFFLINE” TIJD VOOR MEZELF. De eerste twee dagen vermaak ik mij uitstekend met ouderwets kaarten schrijven, straatjutten, puinruimen in mijn huis en een nieuwe kleur op de muur! Dag drie krijg ik bezoek van Tess en geeft ze mij een spiritueel consult.

Aandacht

Tijdens een kopje heerlijke gemberthee vertelt Tess meer over haar FlowCom(m)otion (www.flowcomotion.com) filosofie. In een FLOW fase gaan de dingen heel soepel en prettig. Je staat dan dichtbij jezelf. Na een FLOW komen er vaak nieuwe dilemma’s en uitdagingen op je pad. FLOW en COMMOTIE wisselen elkaar af.

Belangrijkst is hoe je de hobbels die op je pad verschijnen aanpakt. Het gaat erom dat je telkens weer opnieuw de balans vindt. Een stevige basis creëert door voldoende aandacht te besteden aan je lichaam, je ziel en je huis. De invulling daarvan is persoonlijk. Zodoende sta je krachtig in dit hectische leven en kun je enorm groeien.

Met andere woorden, ik bevind me nu in een super FLOW! Maar volgende week staat er weer en enorme drukte met deadlines voor de deur. En stiekem kan ik ook daar ontzettend van genieten. Zelfs van de binnenkomende e-mails en telefoontjes. Mits deze onderdeel zijn van een FLOW en het me niet te veel opslokt. Een moment zoals bijvoorbeeld een SWITCH OFF BREAK draagt bij aan bewustwording. Bewust van wat je doet en waarom je dat doet.

AANDACHT lijkt in dit leerproces het sleutelwoord en staat zo ongeveer met dikke letters op mijn voorhoofd geschreven. Of je nu een liefdevolle ansichtkaart schrijft aan een je oma of ‘effe snel’ een zakelijke email produceert. Door het met AANDACHT te doen, blijf je je bewust en dichtbij je eigen kern.

Feng Shui

Persoonlijk is de peiler huis voor mij belangrijk. Dus Tess, kom maar op! Feng Shui is een oude wijsheid over energie in een ruimte. Met behulp van bepaalde rituelen kun je deze energie op een positieve manier beïnvloeden. Dat kan door objecten zoals meubels of spiegels te verplaatsen maar Tess werkt met de FLOW van de energie op energetisch niveau. Doel is om de balans in het huis te versterken. De innerlijke wijsheid van de bewoner wordt krachtiger zodat er ruimte is voor groei en nieuwe ontwikkelingen.

Wow! Na een paar uurtjes mijn huis aan Tess te hebben overgelaten kom ik weer thuis. Het voelt heerlijk, ruim, schoon en fris. En een opluchting! Mijn gestraatjutte fruitkistjes mogen blijven staan.

The bigger picture: Cultural Creatives

Mijn ervaring van een SWITCH OFF BREAK is natuurlijk heel persoonlijk. Het is slechts een van de vele voorbeelden van het grote plaatje: onze bewust wordende samenleving.

Consumenten die bijdragen aan deze bewustwording worden ook wel cultural creatives genoemd. Zij vinden thema’s als ecologie, gezondheid, sociale bewogenheid, persoonlijke groei en spiritualiteit belangrijk. Er zijn nu 1,7 miljoen volwassen consumenten in Nederland die een duurzame en bewuste levensstijl nastreven. Dit blijkt uit het laatste onderzoek van MarketResponse (maart 2011).

Cultural Creatives hebben behoefte om terug te gaan naar de basis, naar wat ze echt belangrijk vinden. Juist in een wereld met eindeloos veel kansen en mogelijkheden zoekt men weer naar echtheid, duurzaamheid en authenticiteit