‘De fotografische schoonheid raakt ons in het hart, de werkelijkheid in ons ego.’

manufactured-landscapes-rivier

Een van de meest life-changing documentaires is voor mij Manufactured Landscapes. Hierin zien we heel goed terug dat we de wereld hebben ingericht als een grote fabriek. De documentaire volgt de Russische fotograaf Edward Burtynsky die ons mee neemt naar fabrieken in China, waar de arbeiders open wonden aan hun handen hebben van de steeds herhaalde handelingen die ze verrichten als zij onze elektronische apparaten in elkaar zetten.

manufactured-landscapes-scheepskarkas

Verder bezoeken we zwaar vervuilde rode rivieren en onaardse plekken, waar rechtopstaande scheepskarkassen door mensen worden leeg geschraapt. Zelfs de kleinste stukjes roestend metaal hebben nog waarde en worden doorverkocht aan handelaren. De beelden van deze fotograaf hebben iets magisch en iets triests. Ze zijn adembenemend mooi. Ze zijn een perfecte samensmelting van de kunst van de fotograaf, de techniek en een realistische weergave van de wereld zoals die door de mens is ingericht.

denieuweluxe-annouk-post-manufactured-landscapes

Misschien komen deze foto’s daarom wel zo hard bij ons binnen. Ze raken ons op twee niveaus. De schoonheid raakt ons in het hart, de werkelijkheid in ons ego. Het akelige besef dat dit het resultaat is van ons handelen, activeert ons geweten.

We worden geconfronteerd met een optelsom van uitdagingen als gevolg van ons westerse consumeergedrag en de economische omstandigheden. Enerzijds wil de consument voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Sneller, goedkoper en meer meer meer. Anderzijds groeit het bewustzijn dat de kosten van ons economisch handelen wordt doorberekend aan onze medemensen en aan het milieu. Hoeveel ‘luxe’ kunnen we ons nog permitteren? Zijn onze behoefte aan en verlangen naar luxe, macht en rijkdom ons boven het hoofd gegroeid?