_tutti-fruity-talk-about-juicy-couture-annouk-post-denieuweluxe

In het eerste hoofdstuk van mijn boek Ontdekkingsreis naar een duurzame wereld. Inspiratie en vernieuwing in design’ staan we stil bij ‘voeding’ en ontmoeten we mensen die zich afvragen: hoe kunnen we onszelf nu en in de toekomst gezonder en slimmer voeden? We worden geconfronteerd met de uitdagingen van een snelle groei van de wereldbevolking, een groei die nieuwe eisen stelt aan onze manier van voedsel produceren en consumeren. In deze blog post een aantal voorbeelden die ook in het boek worden genoemd.

Ode aan de plant

Vers fruit en verse groente staan in de spotlights. Online wemelt het van de esthetische plaatjes van verse sappen met de vrolijke superfoods in alle kleuren van de regenboog. En sap- en saladebars schieten wereldwijd als paddenstoelen uit de grond.

denieuweluxe-annouk-post-ontdekkingsreis-duurzaam

Wat betekent echt voedzaam eten voor mij en van welke voeding word ik blij? Deze vragen waren het uitgangspunt van de ondernemers achter het sappenmerk Body & Eden, gevestigd in ‘Big Apple’ New York City. In hun persoonlijke bewustwordingsreis leerden zij luisteren naar hun lichaam. Beide vrouwen kampten met gezondheidsproblemen en gingen zichzelf vragen stellen. Hillary Deppeler was werkzaam in de New Yorkse mediawereld en zocht naar een manier om de hectiek in haar leven te kunnen trotseren. De groentesappen ‘I have Balance’ en ‘I have Stability’ lijken haar daarom op het lijf geschreven.

eugene-soler-de-nieuwe-luxe-annouk-post

De liefde voor en de schoonheid van de natuur worden op allerlei manieren geuit. Dat de restanten van wortels (de afgesneden kopjes) ook nog een esthetische waarde hebben, laat de Australische architect en ontwerper Eugene Soler zien met Final Bloom. Hij vertelt erover: ‘

There’s something poetic about these sprouts; after you cut them they will keep growing, even though they’ve become waste products already. I wanted to create an environment for them; an incubator for them to bloom once more.’

ben-huttly-de-nieuwe-luxe-annouk-post

Met zijn afstudeerwerk liet Ben Huttly de wereld zien dat wortels helemaal geen verpakking nodig hebben.

Boerderij in de stad

Hoe gaan we alle monden voeden als de meerderheid van de wereldbevolking in 2030 in de stad woont? Trendwatcher Lidewij Edelkoort sprak in 2008 al over ‘the farm of the future’. Ze schetste een toekomst waarin we allemaal in een soort boerderijen wonen. Geen traditionele boerderijen, maar huizen die ons voorzien van schoon drinkwater, energie en voedsel. ‘The farm of the future’ wordt langzamerhand een feit. Zelf dingen maken, je eigen eten verbouwen, we zien het terug bij allerlei producten. Verse sappen, bier, koffie, chocolade, maar ook non-food, zoals meubels.

philips-home-farming-annouk-post-de-nieuwe-luxe

In het designlab FOOD van Philips denkt men na over de rol van voedsel in de toekomst en het ontwikkelde het concept ‘Home Farming’. Home Farming is een thuisboerderij die zo is ontworpen dat ze een minimaal vloeroppervlak inneemt: verschillende mini-ecosystemen worden op elkaar gestapeld. De vissen, schaaldieren, algen en planten die hierin leven, zijn afhankelijk van elkaar, want ze leven van elkaars afval.

Nieuwe dieetwensen

Wat verstaan we eigenlijk onder luxe eten? Dat is natuurlijk een vraag die door iedereen anders wordt beantwoord. Als we het de eerdergenoemde Aubrey Levitt en Hillary Deppeler van Body & Eden, dan is het antwoord: verse biologische planten uit de natuur. Maar dat geldt lang niet voor iedereen.

ento-entobox-closeup-annouk-post-denieuweluxe

Vlees wordt door het merendeel van de mensen als een luxeproduct beschouwd, maar naar verwachting zal er in de toekomst niet meer aan de groeiende vraag naar conventioneel vlees kunnen worden voldaan. Gelukkig zijn er veel mensen die hierover nadenken. Van minder vlees eten tot vlees kweken in het lab, van nieuwe eiwitbronnen als insecten met ETNO, zeewier van The Dutch Weed Burger tot technologische hoogstandjes zoals Food Creation van Philips.

philips-denieuweluxe-annouk-post-ontdekkingsreis-duurzaam-design