Volgens John Lennon, de Engelse popmusicus en vredesactivist, kunnen we persoonlijke en maatschappelijke uitdagingen het best trotseren met een liefdevolle, open houding.

john-lennon

“There are two basic motivating forces: fear and love. When we are afraid, we pull back from life. When we are in love, we open to all that life has to offer with passion, excitement, and acceptance. We need to learn to love ourselves first, in all our glory and our imperfections. If we cannot love ourselves, we cannot fully open to our ability to love others or our potential to create. Evolution and all hopes for a better world rest in the fearlessness and open-hearted vision of people who embrace life”

Angst of liefde…

Bewust of onbewust baseren we al onze keuzes op angst of op liefde. We reageren voortdurend vanuit angst of vanuit liefde. Gevoelens kunnen dus worden ingedeeld in twee hoofdcategorien: voortkomend uit angst of voortkomend uit liefde. Negatieve gevoelens komen voort uit angst, zoals pessimisme, wanhoop, stress, haat, arrogantie, jaloezie, afgunst en wrok. Positieve gevoelens komen voort uit liefde, zoals optimisme, vertrouwen, kalmte, vreugde, medeleven en respect. Als we ons meer bewust zijn van deze tweedeling, kan dat ons helpen op de weg naar een betere versie van onszelf en de wereld om ons heen.

Uitzoomen

Dag in dag uit beleven we dingen die zowel positieve als negatieve reacties bij ons oproepen, en worden we heen en weer geslingerd tussen vrolijke en nare emoties. We zijn als mens in staat om uit te zoomen, om te beseffen dat we onze gedachten kunnen kiezen en dus ook invloed kunnen uitoefenen op ons gevoel. Dat is niet eenvoudig, maar oefening baart kunst. Bijvoorbeeld met behulp van meditatie en mindfulness.

Hoop, vertrouwen en geloof!

De onderwerpen op deze blog en in mijn boek zijn bedoeld om ons bewust te maken van uitdagingen die op ons eigen en ons gezamenlijke pad verschijnen, en ons er niet door laten verlammen. Verlamming is immers een gevolg van angst. Wat we nodig hebben zijn nu juist hoop, vertrouwen en geloof. We zijn soms geneigd om bij uitdagingen en pijnlijke confrontaties in de ontkenning te schieten en op de automatische piloot verder te gaan. We zijn bang voor de pijn, en we willen misschien ook geen oud zeer oprakelen. Maar om succesvol te zijn en om te stralen, om jezelf en de wereld mooier te maken of misschien wel te redden, moeten we dapper zijn. Achter de pijn kan veel moois verscholen liggen.

Eigenliefde!

Ik geloof in het cliché een betere wereld begint bij jezelf. Door bewuste keuzes te maken vanuit je hart ben je niet alleen goed voor jezelf maar ook voor anderen en je omgeving. Leven uit liefde gaat om eigenliefde en de kunst om liefde te ontvangen. Jezelf, de ander en de wereld in iedere situatie het beste gunnen. Leven in dankbaarheid. En voor het schrijven van het script van de toekomst, het script van positieve verandering, is iedereen nodig. Iedereen heeft daarin een rol en iedereen kan hierin iets goeds betekenen!

Hoe zit met met jouw eigenliefde? Waar ben jij jezelf dankbaar voor?