In hoofdstuk 2 in mijn boek ‘Ontdekkingsreis naar een duurzame wereld’ staan we stil bij ‘plezier hebben en genieten’ en ontmoeten we sterren die zich het volgende afvragen: hoe kunnen we bewuster genieten en plezier hebben? Hoe prikkelen we onze zintuigen en hoe kunnen we intenser genieten? In een leven vol stress zijn we minder goed in staat om lekker te genieten en plezier te maken.

We ontmoeten mensen die ons leren dat we eerst moeten vertragen voordat we vooruit kunnen. Daarnaast kijken we naar het werk van designers die ons helpen beter te proeven en te genieten van onze voeding.

In plaats van nog meer te versnellen gaan we juist vertragen. Deze boodschap is heel helder vertaald in de tekenfilm Slowdown week van Adbusters uit 2012. Daarin worden we opgeroepen ons een week lang te bezinnen en het rustiger aan te doen.

denieuweluxe annoukpost Synesthetic-Sensorial-Stimuli-7.Jinhyun-Jeon-©-2012,-Tableware-as-Sensorial-Stimuli,-Enhanced-Volume+Weight+Tactility+Colour

Ontwerper Jinhyun Jeon onderzoekt de menselijke perceptie en laat ons nadenken over hoe we intenser van voeding kunnen genieten en een beter gebruik kunnen maken van onze zintuigen. Jeon heeft zich de vraag gesteld hoe we dingen zintuiglijk waarnemen en hoe de ontwerppraktijk hierop kan inspelen. Ze richt zich daarbij vooral op voedsel. Bij het ‘beleven’ van voedsel hebben temperatuur, kleur, textuur, volume, gewicht en vorm allemaal invloed op de gastronomische ervaring.

Annoukpost-Synesthetic-Sensorial-Stimuli-Jinhyun-Jeon-©-2012,-Tableware-as-Sensorial-Stimuli,-TSS-Collection

Voor haar afstudeerproject Sensory Cutlery Collection aan de Design Academy Eindhoven experimenteerde Jinhyun Jeon met verschillende soorten tafelgerei.

Ambachtelijke merken

We worden voorgesteld aan ondernemers die op ouderwets ambachtelijke wijze heerlijke pure chocolade, koffie en thee maken die ook nog eens aantrekkelijk verpakt zijn: een feest voor het oog!nieuweluxe-annoukpost-OmnomEn waarom zouden we alleen bewust kijken naar de ingrediënten in ons eten? Bij bewust genieten gaat het om voeding voor je lichaam en daar horen ook verzorgingsproducten bij.

Nourish-annoukpost-denieuweluxe

Spelen voor grote mensen

Laten we onszelf vooral niet te serieus nemen en lol maken als een belangrijke activiteit blijven zien. Hoe deden we dat als kind ook alweer? ‘Maak van het leven een speeltuin’, is het motto van het in Amsterdam gevestigde Bureau Play, dat wordt geleid door Marieke van Dam.

Ik kan bijna niet uitdrukken hoe dit voelt… Alsof ik weer herenigd ben met mijn grote liefde. Of juist met mezelf. Want… De SPEELregels kaartenset komen terug! De afgelopen tijd heb ik ze zelf opnieuw ontdekt. Hoe leuk ze zijn en hoe ze me helpen om me creatiever, flexibeler en vrijer te voelen. En ik fantaseerde er over om ze weer uit te geven. Ik had alleen nog niet uitgevogeld hoe ik dat met de investering voor de herdruk moest regelen. Na afloop van de talk bij TEDxApeldoorn kwamen achter elkaar mensen op me af die de kaartenset wilde kopen. Ik was er compleet door overdonderd. Ik gaf steeds weer een vaag antwoord over 'uitverkocht' en 'ik weet nog niet wanneer ze weer komen'. Totdat ik tijdens de laatste ronde talks ineens dacht 'Mariek, kom op, je hebt al eerder oplossingen bedacht om dit voor elkaar te krijgen'. Op dat moment besloot ik daar in dat prachtige zaaltje in Paleis het Loo snel iets te verzinnen om de SPEELregels heel snel weet uit te kunnen geven. Niet meer te wachten. Tijdens de daaropvolgende borrel ben ik meteen emailadressen gaan verzamelen van enthousiastelingen die ze wilden bestellen (helaas begon ik daar pas op het laatst mee dus de meeste staan daar niet op, maar beter laat dan nooit toch?). Thuis ben ik meteen met een begroting begonnen en tot mijn verrassing diende het te lenen geld zich vanzelf aan. Het gevoel wat ik nu heb is zo fijn. Een oud bekend gevoel. Van precies vijf jaar geleden toen ik hetzelfde besluit nam: de SPEELregels uitgeven. Net als toen zijn ze precies op tijd klaar voor de feestdagen zodat ze weer in de schoen of onder de kerstboom kunnen komen te liggen. Zelfde gevoel, zelfde planning! Zo bijzonder. Dus… Mocht jij ze willen bestellen. Dat kan nu al! Je hebt ze dan als eerste op je deurmat. Ik verstuur ze vanaf 15 november. Link naar bestelpagina vind je in mijn bio. Ik kijk er ontzettend naar uit om ze weer op de bus te kunnen doen en hopelijk heel veel mensen er blij mee te maken! #speelregels

A post shared by Marieke van Dam (@bureauplay) on

Een festival is een perfect moment om te genieten, andere mensen te ontmoeten en feest te vieren. Maar het is bovenal een laagdrempelige manier om je te verdiepen in duurzaamheid, spiritualiteit, goede doelen en betekenisvolle initiatieven.

 Een vrij nieuw festivalconcept is Morning Gloryville, dat in 2013 werd opgericht. Inmiddels worden in negentien steden over de hele wereld ‘morning dance parties’ georganiseerd. Het idee is dat je voordat je aan een serieuze werk- of studiedag begint, samen met anderen van een vrolijk dansje geniet. Al om half 7 ’s ochtends staan de feestvierders in de rij om de dag in stijl te beginnen. Onder het genot van gezonde sapjes en koffie wordt er uitbundig gedanst in leggings en oversized T-shirts. Het is een vrolijke variant op een vroege zwem-, yoga- of fitnessles.